15 jun 2015

Heeft u geregeld last van een stroomstoring in uw woning? In veel gevallen is het mogelijk om de gesprongen stop te vervangen en de hoofdschakelaar om te zetten, waarmee de stroomstoring verholpen is. Soms is dit helaas niet zo makkelijk! Enerzijds kan een stroomstoring het gevolg zijn van kortsluiting rond een of meerdere van uw elektriciteitskabels, die bijvoorbeeld versmolten zijn, anderzijds kan er sprake zijn van overbelasting van een van de groepen in uw groepenkast. In beide gevallen zult u de hulp van een elektricien bij u uit de buurt nodig hebben om de stroomstoring structureel te voorkomen. In het ene geval is de oplossing van een stroomstoring makkelijker, dan in het andere geval. Een kortsluiting kan immers simpelweg het vervangen van de elektriciteitskabel zijn. Wij spraken met een elektricien uit Eindhoven, die ons meer vertelde over een stroomstoring als gevolg van de overbelasting van een van uw groepen uit de meterkast.

Oorzaak overbelasting meterkast

Overbelasting van een van de groepen in uw meterkast kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak is het gebruik van een grootstroomverbruiker de belangrijkste. Zeker in oudere woningen zijn de groepen uit de meterkast niet voorbereid op het gebruik van meerdere elektronische apparaten tegelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de televisie, meerdere laptops aan het stroom en de verlichting in uw woonkamer. De combinatie zorgt ervoor dat de groep veel meer stroom moet leveren dan mogelijk is, waardoor deze overbelast raakt en uitvalt. Dit brengt het nare gevolg met zich mee, dat u geen gebruik meer kunt maken van de apparaten die op deze groep zijn aangesloten.

Gelukkig is een overbelasting van een van de groepen in de meterkast relatief eenvoudig te herstellen door een erkende elektricien bij u uit de buurt. Een elektricien zal uw groepenkast uitbreiden met een extra groep, zodat er meer stroom geleverd kan worden en de belasting van de meterkast verspreid wordt over meerdere groepen. Zo wordt het alsnog mogelijk om zonder problemen meerdere apparaten tegelijkertijd in uw woonkamer of elders in uw woning te gebruiken.

Advies over meterkast uitbreiden

Bent u van plan om een sauna in uw woning te installeren, wilt u voortaan met een elektrische kookplaat koken of heeft u andere plannen, waarvoor u een grootstroomverbruiker nodig heeft? Laat u vooraf adviseren door een elektricien, zodat u problemen als stroomstoringen tijdig kunt voorkomen. Door uw groepenkast vooraf uit te breiden met een extra groep voorkomt u overbelasting en kunt u zonder problemen een sauna of elektrische kookplaat installeren. Het verschilt sterk per elektrisch apparaat of het noodzakelijk is om een extra groep aan te brengen. U zult begrijpen dat een televisie niet direct een extra groep vergt. Laat u hier voor u het apparaat gaat installeren over adviseren door een elektricien.

Post a comment