19 mei 2017

Het gebeurt vaak dat bij de aankoop van een woning of bij al wat oudere woningen de bouwplannen niet meer beschikbaar zijn. Deze bouwplannen kunnen nochtans heel belangrijk zijn tijdens verbouwingen of wanneer er zich een stroompanne voordoet of er een lek in een leiding wordt vastgesteld. Wanneer er goed zichtbare vochtvlekken in jouw huis aanwezig zijn, of het verbruik van leidingwater plots aanzienlijk gestegen is, is de tijd rijp om een mogelijk lek op te sporen. Dit is geen gemakkelijke klus, vooral als er geen plannen zijn, en daarom moeten we daarvoor meestal een beroep doen op professionals.

Heeft het nut om het lek juist te detecteren

Niets is vervelender dan een waterlek in jouw woning te hebben. Er is helaas weinig aan te doen om dit te vermijden. Als het dan toch gebeurt moet je zo snel mogelijk een specialist contacteren om nevenschade zoals schimmel, hoger waterverbruik en uitbreiding van lelijke vochtige plekken te vermijden. Als je weet dat er langs een lek van een halve centimeter 20 liter water per uur kan wegvloeien dan kan iedereen zich wel inbeelden hoe snel de schade kan uitbreiden. Een waterlek geeft vrij snel zichtbare schade, maar je kunt ook te maken hebben met een gaslek. Dan moet bij iedereen in de omgeving de alarmbel snel geactiveerd worden omwille van het ontploffingsgevaar en moet de gaskraan direct worden dichtgedraaid als het lek zich binnenshuis zou situeren. Zonder aarzelen moeten een specialist in lekdetectie en de gasleverancier gecontacteerd worden om het lek op te sporen.

Waarom doen we beroep op specialisten

Als je denkt dat lekdetectie heel duur is zou je zelf op zoek kunnen gaan naar het lek en verschillende vloeren en muren beginnen te beschadigen om uiteindelijk toch niet de juiste locatie van het lek te vinden. Dit is inderdaad niet de correcte manier van handelen. Het is uiteindelijk sneller en zuiniger om een bedrijf te contacteren dat over de juiste apparatuur beschikt om snel en efficiënt, met een minimum aan breekwerk, het lek te lokaliseren.

Welke methoden worden gebruikt

• Infrarood of thermografie is momenteel een veel gebruikte methode. Door het visualiseren van verschillen in temperatuur worden de lekken opgespoord.
• Daarnaast is er de ultrasone lekdetectie. Men maakt gebruik van specifieke toestellen en koptelefoons om het geruis rond het lek vast te stellen.
• Net zoals in de medische wereld maakt men ook hier gebruik van de endoscopie. Er wordt een kleine camera door de buizen gestuurd om de leidingen te controleren op lekken.
• Er wordt ook nog veelvuldig gebruik gemaakt van de druktest. Deze methode wordt het meest gebruikt om eerst zeker te weten dat er een lek is. Als de druk na een drukverhoging snel daalt, is men zeker en combineert men een andere methode om de plaats te lokaliseren.
• De rooktest wordt vooral gebruikt voor het testen van lekken in afvoerbuizen en bij geuroverlast. Men stuurt een onschadelijk rookgas door de buizen om vast te stellen waar er mogelijke lekken zijn.

Post a comment