19 mei 2017

 

De lange nachten en koude dagen zijn nu nog niet achter de rug maar toch kijken we hoopvol uit naar de lente. Heel wat taken, zowel binnen- als buitenshuis, moeten gebeuren in deze periode van het jaar. Onder andere het reinigen van jouw gevel kan een van de taken zijn die op je lijstje staan. We geven jou graag een aantal praktische tips om jouw gevel met veel zorg te onderhouden.

Professionele schoonmaak

Wanneer er gesproken wordt over gevelreiniging bedoelt men meestal een diepe reiniging of renovatie. Zandstralen is hierbij een veel gebruikte techniek maar een andere heel goede methode is het gebruik van stoom. Natuurlijk kan jouw gevel ook gereinigd worden met chemische producten. Wat de schoonmaaktechniek ook is, het is aan te raden om achteraf een waterafstotende bescherming aan te brengen om snelle vervuiling te voorkomen.

Normaal onderhoud van gevel

Je hoeft niet noodzakelijk je gevel te laten schoonmaken door een professional, zoals een schoonmaakbedrijf uit Eindhoven. Het is leuk om op een mooie lentedag zelf de handen uit de mouwen te steken om jouw gevel schoon te maken en jouw huis in de komende zomer te laten schitteren. Afhankelijke van de gebruikte materialen waarmee je gevel gebouwd is zul je ook andere technieken moeten toepassen. Ongeverfde bakstenen kunnen gereinigd worden met een hogedrukreiniger. Werk mat een jet hogedrukreiniger en bespuit de gevel in een hoek van 45 graden. De waterstraal loodrecht op de gevel richten zou contraproductief kunnen werken omdat het risico bestaat dat je het vuil nog meer in de bakstenen drukt. Een geschilderde gevel mag zeker niet met een hogedrukreiniger behandeld worden. Je kunt eventueel de gevel nat sproeien en met een neutraal reinigingsmiddel afwassen. Op een geschilderde gevel heeft het aanbrengen van een waterafstotende laag niet veel zin. Sommige verfsoorten zijn zelfs helemaal niet geschikt om daarmee behandeld te worden.

Het reinigen van een houten gevel

Hout is een natuurlijke bouwstof die een zekere elegantie uitstraalt. Het is wel meer gevoelig voor klimaatveranderingen. De meeste houtsoorten die gebruikt worden voor gevels worden van nature grijs, maar soms ontstaan er vlekken veroorzaakt door water of groene aanslag. Er kunnen ook schimmels ontstaan op het hout. Daarom is de keuze van de houtsoort van fundamenteel belang om dergelijke ongemakken te voorkomen. Het regelmatig reinigen en onderhouden van een houten gevel blijft essentieel. Je kunt eerst een middel tegen groene aanslag gebruiken en na het drogen het hout zachtjes opschuren. Een regelmatige behandeling met een Uv-beschermende laag is zeer belangrijk voor de levensduur van het hout.

Hoe zit het met pvc?

Er zijn ook mensen deel een deel van hun gevel, of een hele muur, bekleden met pvc. Het is een alternatief voor hout. Tegenwoordig heeft pvc ook een moderne uitstraling en het heeft slechts een minimaal onderhoud nodig. Het reinigen van jouw gevel zal zich beperken tot het gebruik van water om de gevel met een zachte borstel of een spons af te wassen. Voor sterk vervuilde gevels bestaan er ook schoonmaakmiddelen voor het verwijderen van vuil op pvc. In ieder geval, vernissen, oliën of een waterafstotende laag aanbrengen zijn hier niet nodig.

Post a comment